Först och främst vackra att se på, doftar gott, är mer mångsidiga än du tror och ett perfekt sätt att ta sig före sommaren. Vita doftväxter är månadens krukväxter för mars.

Historien bakom de vita doftande växterna
Gardenia, Jasmine och Stephanotus blommar alla med spektakulära vita blommor och alla har en oemotståndlig doft. Var och en erbjuder hav och rik, exotisk parfym. Den vita färgen på blommorna representerar renhet, renhet, enkelhet, oskuld, sanning, perfektion, lugn och naturlig kärlek.

Vita doftande krukväxter Ursprunget av Jasmine, Gardenia och Stephanotis
Gardenia växer i Asien, inklusive södra Kina, Indien, Vietnam och Japan. Växten är uppkallad efter den skotske botanikern Dr. trädgård. Gardeniablommorna är gräddvita till färgen och användes ofta som knapphålsblommor förr i tiden. White Gardenia är symbolen för hemlig kärlek och en komplimang till ens skönhet. Jasmin kommer från Himalaya och de tempererade regionerna i Kina. I många kulturer anses jasmin vara nationalblomman. Den långa vinväxten ger vita, starkt doftande blomklasar.
Stephanotis kommer ursprungligen från Madagaskar. Med sina gröna glansiga blad och doftande vaxartade rena vita rörformade blommor är denna klättrande och krypande vinstock en av klassikerna i sortimentet. Växtens blommor används ofta i klassiskt och modernt brudarbete. Det vanliga namnet är därför brudblomma.

Vård
Jasmine, Gardenia och Stephanotis gillar ljus inomhus, men inte i direkt solljus.
Gardenia och jasmin kan även planteras i trädgården eller på terrassen, i frostfria perioder.
Låt inte rotklumpen torka ut, utan undvik ett fotbad.
Ta bort bleknade blommor regelbundet under blomningsperioden, förse plantorna med växtmat en gång varannan vecka. Detta säkerställer en rik, långvarig blomning.
När plantorna har blommat klart kan de relativt enkelt återblommas nästa säsong. Ge Gardenia och Stephanotis en sval viloperiod (ca 12 °C) under de svaga ljusmånaderna, mindre vatten och ingen mat. Nya knoppar kommer sedan att utvecklas igen under våren om dygnslängden är längre än 12 timmar. Endast jasmin blommar vid låga temperaturer, också runt 12 °C. Det är därför vi ser att plantan blommar mer i december och årets första 4 månader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *