Även när det inte snöar tar snöbollen (Viburnum) snöbollar in i trädgården. Och om det fryser kommer trädgårdsväxten att förbli vackert grön för att muntra upp trädgårdsmästare till tidig vår.

Historien bakom snöbollen
Snöboll tillhör familjen myskört och finns i de tempererade och subtropiska delarna av norra halvklotet. Det latinska namnet Viburnum kommer från det latinska ordet ‘vincia’ som betyder ‘att binda’. Växten har fått sitt namn till de tuffa, flexibla stjälkar som brukade användas för att binda saker.

Snowball Viburnum Special för alla säsonger
Det finns arter som förblir gröna på vintern, halvvintergröna typer och arter som släpper sina löv helt. Som kompensation växer vitrosa blommor i takstolar på de kala stjälkarna från november till mars. Blommorna doftar underbart och tål frost: en spektakulär kombination. Ju senare blomningen är, desto större blir blommorna i allmänhet. Snöboll har också ofta en andra blomning på hösten eller ger vackra röda, blå eller svarta bär. Växten blir i medelhöjd 3 meter, men det finns även dvärgsorter och många större sorter. Med även vackra växlande löv på hösten har denna trädgårdsblomma något speciellt att erbjuda under alla årstider. En idealisk boost för årets första trädgårdsmånader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *